Kamu davası kimlere açılır?
Kamu davası nedir? Ceza muhakemesinin aşamalarından biri olan soruşturma evresinin tamamlanmasından sonra, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphenin bulunması halinde, soruşturma sonunda kamu davası açılır. (CMK 170) Bu dava, asıl uyuşmazlığı çözen asıl davadır.
Hangi suçlar kamu davasına dönüşür?
Hangi suçlar cezai kovuşturmaya tabidir? Kamu davası açılabilmesi için belirli suçların işlenmiş olması gerekir. Kovuşturma, örneğin, ihmalkar bedensel zarar, cinsel saldırı, basit ama kasıtlı bedensel zarar, güveni kötüye kullanma, yalan yere yemin etme ve kamu düzenini bozma gibi tüm suçları kapsar.
Savcı her şikayete dava açar mı?
Savcılara ceza mahkemelerinde şikayette bulunma yetkisi verilmiştir. Bireyler bir suçun mağduru olurlarsa, savcılığa şikayette bulunmaları gerekir. Savcılık daha sonra gerekli araştırma ve soruşturmaları yapar ve kamu adına cezai işlem başlatabilir.
Kamu davasında şikayetten vazgeçme ne olur?
Soruşturma evresinde şikâyetten vazgeçme hakkının kullanılması halinde soruşturma sona erer. Kovuşturma evresinde şikâyetten vazgeçme hakkının kullanılması halinde ise yargılama sona erer.
Kamu davasında tutuklama olur mu?
Kamu davasında tutuklama gerçekleşir mi? Kamu davası, suç şüphesi yeterliyse savcı tarafından dava açılarak açılır. Sanığın kaçacağından şüpheleniliyorsa veya delilleri tahrif etme olasılığı varsa, tutuklama emri çıkarılabilir.
Kamu davasında para cezası ne kadar?
Türk Ceza Kanunu’nda öngörülen para cezasının alt sınırı günlük 20 TL, üst sınırı günlük 100 TL olup, cezai yaptırımı ise alt sınırı 5 günden üst sınırı 730 güne kadar değişiyor.
Kamu davasında ilk duruşmada ne olur?
Bir ceza davasının ilk duruşmasında, iddianame sanığa okunur ve sanığın savunması ilk olarak devralınır. Sanık mahkemede kendini savunduktan sonra, varsa davacı dinlenir ve davaya katılmak isteyip istemediği sorulur.
Bir olay kamu davasına nasıl döner?
Şikayete dayalı kamu yargılamasında, kamu yargılamasının reddedilmesi için şikayetçinin şikayetini geri çekmesi yeterlidir. Şikayet konusu olmayan suçlarda kamu yargılamasının reddedilmesi için hiçbir suç işlenmediğinin kanıtlanması ve sanığın söz konusu davadan beraat etmesi gerekir. Aksi takdirde kamu davası reddedilmeyecektir.
Kamu davası açıldığını nasıl öğrenirim?
Anında Sorgulama, abonesi olmayan avukatların ve vatandaşların, bilgi almak istedikleri dava veya işlem hakkında 4060’a kısa mesaj göndererek ve sistemden SMS cevabı alarak bilgi edinmelerine olanak tanır.
Savcı beraat isterse hakim ceza verir mi?
Hakim, savcının görüşüne uymak zorunda değildir. Örneğin; mahkemede oturan savcı sanığın cezalandırılması gerektiği yönündeki görüşünü bildirirken, hakim sanığın beraatına karar verebilir veya savcı beraat isterken, ceza mahkemesi sanığın cezalandırılmasına karar verebilir.
Kamu davası sicile işlenir mi?
Kamu davası ceza siciline girer mi? Kamu davasının açılması ceza siciline işlenmez; ceza sicili ancak kamu davası sonucunda mahkumiyet kesinleştiğinde oluşturulur. Dava beraat, beraat veya cezalandırılmama gibi bir kararla sonuçlanırsa bu durum ceza siciline yansımaz.
Savcının dava açması ne kadar sürer?
Cumhuriyet savcılığının soruşturmayı tamamlaması için azami bir süre sınırı yoktur. Soruşturmanın süresi, söz konusu soruşturmanın türüne bağlı olarak ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Ortalama olarak bir ceza davasının 6 ay içinde açıldığı varsayılabilir.
Kamu davası en fazla kaç yıl ceza verilir?
Kamu cezası kaç yıldır? Kamu davasının açılmasının savcı tarafından ertelenmesi halinde, üç yıldan fazla olmamak üzere hapis cezası gerektiren suçlar için verilir. On beş yaşından küçük çocuklar için kamu cezasının verileceği azami süre beş yıldır.
Kamu davasında müşteki ceza alır mı?
Şikayetçiler, şüpheliler arasında Türk Ceza Kanunu’nda açıkça suç olarak tanımlanan eylemleri gerçekleştirmiş veya suçtan zarar görmüş kişilerdir. Bu nedenle şikayetçilerin yasal olarak cezalandırılması mümkün değildir. Ancak bazı durumlarda kişiler yalnızca “şikayetçi” unvanına sahip olmayabilir.
Savcı kamu davası açtıktan sonra geri alabilir mi?
Dava açıldıktan sonra savcının davayı geri çekme hakkı yoktur. Makul şüpheden söz edebilmek için şüpheli/sanığın dava dosyasındaki delillere göre mahkumiyet ihtimalinin beraat ihtimalinden yüksek olması gerekir.
Kamu davasına kimler katılabilir?
Kamu davasına katılma talebinde bulunabilecekler (katılma davası açma hakkı olanlar) 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 237/1. maddesinde düzenlenen madde hükmüne tabidir. Buna göre hukukumuz; mağdurların, suçtan zarar gören gerçek ve tüzel kişilerin ve suçtan mali olarak sorumlu olanların katılma hakkına sahip olduğunu hükme bağlamıştır.
Kamu davası açma yetkisi kime gider?
Kamu davası açma yetkisi savcıya aittir. Bir suç işlendiğine dair makul şüphe varsa, savcı yetkili mahkemede hukuk davası açmak için iddianame hazırlayacaktır.
Kamu davası kaç sene sürer?
Şüpheli, 5 yıllık ertelenmiş süre içinde kasıtlı bir suç işlememiş olmalıdır. Bir kişi kasıtlı bir suç işlerse, ertelenmiş kamu davası başlatılır. Bir hukuk davası, diğer birçok dava türü gibi, tamamlanması biraz zaman alabilir. Ancak, kamu davaları genellikle 6 ay ila 2 yıl içinde tamamlanır.
Uzlaşma olmazsa kamu davası açılır mı?
Uzlaşma kararından sonra kamu davası açılması ertelenir, ancak uzlaşmanın şartları yerine getirilmemişse kamu davası açılır. Uzlaşma sağlanmışsa maddi ve manevi tazminat davası açılamaz ve açılmış olan davadan vazgeçilmiş sayılır.